NOVOSTI

FOTOGRAFSKI DOKUMENTACIONI CENTAR

 

Fotografski dokumentacioni centar, osnovan je radi prikupljanju i očuvanja fotografske arhivske građe i eksponata, u cilju stvaranja Muzeja fotografije u regionu.  Fotografski dokumentacioni centar podržava i organizuje manifestacije od posebnog značaja u oblasti fotografskog stvaralaštva, izložbe, revije, susrete foto amatera  i profesinalnih fotografa. U tom smislu organizuje javne prezentacije, seminare i kurseve koji doprinose stručnom usavršavanju i obrazovanju članova i ljubitelja fotografije, samostalno ili u saradnji sa fotografskim institucijama klubovima i udruženjima .

       Fotografski dokumentacioni centar otvoren je za saradnju sa privrednim i društvenim organizacijama u smislu očuvanja i unapređenja fotografskog stvaralaštva. Kako bi realizovali predviđene programe donatorima i sponzorima nudimo Premium članstvo Fotografskog dokumentacionog centra ” PRIJATELJI FOTOGRAFIJE ”
(Donacija se ne odnosi na plaćanja dobara i usluga, ne podleže oporezivanju po Zakonu o PDV-u i ne evidentira se u poreskim evidencijama. Donacija se uplaćuje bez fakture, na osnovu potpisanog donatorskog ugovora, donatorski ugovor u skladu sa željama donatora.)

Osim donacija koje možete uplatiti na navedeni račun, molimo vas da obratite pažnju na mogućnost donacije starih fotoaparata, foto opreme, starih fotografija, knjiga i dokumenata koji su u vezi sa fotografijom. Daraodavci će biti upisani u registar i u izdanjima koja se odnose na prikupljenu građu navedeni kako darodavci i dobrotvori muzeja fotografije.

DVOSTRUKA EKSPOZICIJA

 

Fotografija kao manipulacija nije se Nikoli posebno dopala, jedne prilike snimljena je fotografija za tada prestižan list Century Magazine. Na fotografiji Nikola Tesla sedi u svojoj labaratoriji u Kolorado Springsu dok oko njega sevaju munje električnog oscilatora pri naponu od 12 miliona volti, jedna od 68 fotografija koje je snimio Dickenson V Alley.

Fotografija je nastala dvostrukom ekspozicijom. Na prvoj fotografiji snimljena su električna pražnjenja oscilatora da bi fotografska ploča bila ponovo eksponirana ali ovog puta fotografišući Teslu koji sedi na stolici dok je oscilator bio isključen. Te dve eksponirane fotografije stopile su se u jednu dajući veoma impresivan snimak ali svakako ne kao sliku stvarnosti već kao rezultat svojevrsnog fotografskog eksperimenta. Sam Tesla je prokementarisao: “Meni se nije dopala ideja za tu fotografiju, ali su takve slike interesantne nekim ljudima”. Kao ilustracija fotografija je zaista bila izvanredna ali kao vest nikako jer nije odgovarala stvarnosti.

 

 

 

 

TRIBINA  O MEDIJSKOJ FOTOGRAFIJI

 

 

30.10.2017 Alisa Junuzović

Večerašnja tribina o medijskoj fotografiji održana u Kulturnom Centru grada Zrenjanina privukla je znatan broj kako onih starih poznavalaca fotografije tako i one koji u svetu ove popularne umetnosti prave svoje prve ozbiljne korake. Na skupu su se predstavili fotoreporteri Večernjih novosti Darko Dozet i Zoran Jovanović Mačak.
Veče medijske fotografije otvorio je Zoran Jovanović Mačak citirajući tekst iz knjige A. Šafranskog a, koji je još 1934. godine napisao Sibin V. Todorović (šef kabineta Ministra vojske i mornarice) – “Davno je prošlo vreme, kada je fotografija bila dostupna samo pojedincima ili fotografima od zanata. Danas je fotografija u životu čoveka dobila naročiti značaj i prodrla je duboko u sve slojeve društva. Obzirom na značaj i koristi koje fotografija pruža čoveku, u većini država poklonjena je ovoj naročita pažnja i razvijena je velika akcija, da se pruže potrebna znanja iz oblasti fotografije svima koji žele da joj se posvete. U tome ciju u mnogim državama fotografija je uvedena kao obavezan predmet izučavanja ne samo u višim i srednjim, već i u nižim školama. U mnogim državama fotografija se iskorištava kao moćno reklamno sredstvo za propagandu svoje zemlje, za koju svrhu, od naročitog je značaja umetnička fotografija pomoću koje smo u stanju da predstavimo celome svetu sve lepote i osobine svoje zemlje. U sadašnje doba primena fotografije toliko je prodrla u mase naroda da slobodno možemo reći da je ona postala sredstvo nacionalne propagande.” Ovaj tekst iz davne 1934. godine mnogima će se doimati kao da je pisan juče, konstatovao je Zoran Jovanović Mačak.
On je takođe podelio svoja iskustva kada je autorsko i vlasničko pravo u pitanju, kao neizbežnu  stavku u bavljenju ovom branšom. Predočio je na pravu važnost fotografije i kakva je i kolika njena uloga u očima čitalaca. Etički pristup fotografiji kao nezaobilaznu normu svakog profesionalca. Takođe se dotakao i teme analogne fotografije i kako upravo ona kao takva može u mnogo čemu parirati današnjim digitalnim DSLR snimcima.

U uvodnoj reči Darko Dozet se zahvalio Pokrajinskom sekreterijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a pre svega UNS-u na nesebičnoj podršci kada je predložen zakon o oduzimanju autorskih prava koji upravo velikom zalaganjima ovog udruženja nije ugledao svetlo dana.
Na pitanje urednice Radio – televizije Vojvodine i predsednice Društva novinara Vojvodine Eržebet Pap Reljin kakva fotografija mora da bude , Dozet je rekao da fotografija pre svega mora da probudi emociju, da bude istinita, tj. da na najbolji mogući način, bez manipulisanja njome,  mora da predstavi stvarni događaj.
Pokazujući nam svoje fotografije snimljene u protekle dve decenije mogu zaključiti da je jedino strast ona koja prethodi zaljubljenosti u fotografiju i da zajedno drže temelj i istrajavaju u svetu dokumentacije jednog vremena, fotografije.
Fotoaparat je sprava iza koje se ponekad možeš sakriti ili moćno oružje iz kojeg možeš da okineš,  zaključio je na kraju predavanja Darko Dozet.

 

 

VEČE FOTOGRAFIJE U ZRENJANINU: Kvalitetni fotografi u gradu fotografije

Koncept bar „Kafemat” sinoć je bio u znaku fotografije. Gosti „Večeri fotografije” su bili Miroslav Predojević iz Foto saveza Srbije, Milorad Đokić, autor dokumentarnog filma „Umetnik iz senke“ i Jovan Njegović Drndak, predavač u Zrenjaninskoj školi fotografije.

Miroslav Predojević i Jovan Njegović Drndak uručili su sertifikate polaznicima Zrenjaninske škole fotografije koji su uspešno završili obuku.

– Grad Zrenjanin ima jako kvalitetne fotografe i ovaj grad zaslužuje da ima nešto što će da privuče fotografe i da fotografiji da mesto koje joj pripada – rekao je Jovan njegović Drndak. – S obzirom da Grad Zrenjanin ima očuvan jedan od prvih ateljea, ideja nam je da to jednog dana bude muzej. Suština je da imamo fotografiju koja će ostati kao trajna vrednost.

Reditelj i producent filma „Umetnik izu senke” Milorad Đokić ispričao je ljubiteljima fotografije kako je nastao ovaj film filma i ko su akteri.

– Posebno večeras predstavljamo Voju Mitrovića kao jednog od naših najznačajnijih ljudi i kao jednog od najbitnijih sudeonika vrhunske crno-bele fotografije u dvadesetom veku – rekao je Đokić. – U ovom dokumetražno dokumentarnom filmu o Voji Mitroviću otkriva se malo poznata uloga ovog vrhunskog stručnjaka, koji je izradio skoro 60 odsto, fotografija Anri-Kartje Bresona i to u periodu kada kolekcionari počinju da prikupljaju potpisane primerke i stvaraju prestižno aukcijsko tržište istorijski i umetnički neprocenjivih autorskih fotografija i gotovo sve fotografije Jozefa Kudelke.

U „Umetniku iz senke” govore poznati fotografi Antoan Aguđan, Vladimir Marković, Milomir Kovačević i Tomislav Peternek i profesori Branimir Karanović i Nikola Šujica. Ekskluziva ješto se u filmu pojavljuje legendarni Jozef Kudelka, jedan od najvećih živih fotografa crno-bele fotografije 20. veka. On je pristao da se pojavi pred kamerama samo zato što je posvećen Vojislavu Mitroviću.

„Umetnik iz senke” ispituje uvek aktuelan „odnos tehnologije, zanata i umetničkog dela”, nastojeći da uhvati „ono neizrecivo“ što izdvaja umetnički doprinos i zanatsku umešnost Voje Mitrovića od običnog tehničkog razvijanja fotografije. „Čuveni portreti, reportažni i drugi snimci koje je Voja izradio sadrže tajnu vrhunske vizuelne i fotografske umetnosti”.

– Foto savez Srbije je jedan od najstarijih organizacija na našim prostorima, prošle godine proslavili smo 70 godina postojanja – podsetio je Miroslav Predojević. – Svake godine Foto savez izdaje nekoliko publikacija koje i večeras publika ima priliku da vidi. U Beogradu 20. aprila otvaramo izložbu „Na tragu svetlosti“, to je godišnja izložba nagrađenih radova naših autora iz predhodne godine. U maju nas očekuje najznačajnija izložba, a to je Republička izložba fotografija koja će se ove godine održati u Paraćinu, neka sledeće godine to bude i u Zrenjaninu. Nekada su veliki fotografski skupovi bili u Zrenjaninu – zašto onda tu praksu ne bi vratili ponovo- istakao je Miroslav Predojević.

Jedan od polaznika je bio i Ivan Lenđer.

– Oduvek sam voleo da fotografišem – kaže Ivan Lenđer. – Putujem još od detinjstva i „pravim slike”. Sticajem okolnosti, sada više putujem po svetu i imam priliku da fotografišem zanimljive predele. Nisam bio zadovoljan kvalitetom slika, želeo sam da naučim više i to sam uspeo u Zrernjaninskoj školi fotografije.

Polaznice drugog ciklusa Zrenjaninske škole fotografije su bile i Jadranka Savić i mr Branka Jajić iz NIP „Zrenjanin”

– Moje fotografije neće biti deo kulturnog nasleđa ali više nikada neću fotografisati onako kako sam to radila pre nego što sam krenula u Zrenjaninsku školu fotografije – kaže Branka. – Upravo završavam doktorski rad o Korporativnoj društvenoj odgovornosti kroz koji se sagledava i uloga znanja u izvrsnosti kompanija u Srbiji, znanja svakog pojedinca i organizacija u celini i ovo je lep primer kako se različita znanja međusobno dele. List Zrenjanin, kao najtiražniji u zemlji ima redakciju znanja.

Sandra Banjanin, urednica u Kulturnom centru, koja je takođe bila polaznica ove škole, vodila je program.

List Zrenjanin  B.J.  Foto: Goran Mihajlov i Alisa Junuzovic

MOŽEMO NADOGRADITI SVET SLIKE 

 

Piše: M.Pudar, dnevni list Danas

Zrenjanin 23. oktobar 2016.

 U današnje vreme potrebno je govoriti o fotografiji i istorijatu njenog razvoja jer je zavladalo mišljenje da je sada sve počelo, da pre toga ničega nije bilo. To je zabluda, sve je postojalo i mi možemo nadograditi svet slike i usavršiti ga ukoliko poštujemo redosled stvari naveo je u zrenjaninskom Kulturnom centru ovog vikenda doajen fotografije Tomislav Peternek. U svojevrsnom razgovoru sa Peternekom i Igorom Mandićem posetioci su imali priliku da razmene mišljenja i podele iskustva sa našim naistaknutijim fotografima. Među posetiocima bilo je najviše profesionalnih fotografa, mahom angažovanih u medijima ali i zaiteresovanih amatera fotografa.

– Do sada sam dva puta gostovao u zrenjaninskom Kultrnom centru sa svojim izložbama, sada je ideja da napravimo izložbu „Tri objektiva“ koja bi gostovala širom zemlje, naročito u malim sredinama. Sve je dobro počelo i ove godine će se nastaviti. Govore za mene da sam napravio istroijske fotografije, a ja koliko sam ponosan na to isto tako se ponosim mladim ljudima koje sam obučio i zarazio fotografijom – naveo je Peternek.

Na pitanje kako mu izgledaju naslovne strane današnjih novina, kao nekadašnji urednik fotografije u Ninu, kaže kratko “Tužno mi je”.  Druženje sa fotografima realizovala je Zrenjaninska škola fotografije uz podršku Kulturnog centra.
– Novi ciklus predavanja počinje uskoro i ova tribina je uvod i najava škole fotografije. Zahvalni smo Peterneku i Mandiću što su našli vremena da podele svoja iskustva, svoja način gledanja na fotografiju sa Zrenjanincima – naveo je Jovan Njegović Drndak, urednik fotografije u listu Zrenjanin.
“Zrenjaninska škola fotografije” počela je sa radom ove godine a tokom proleća prva grupa polaznika, među kojima i dosta novinara, prošla je obuku iz osnovnih fotografskih znanja. Reč je o nadogradnji neformalnog obrazovanja iz oblasti fotografije, pod pokroviteljstvom lista “Zrenjanin”.